Nor Ain Rusli
Nor Ain Rusli

Resepi Ketupat Sotong Versi Terengganu



Bahan-Bahan:

  • 3 kg sotong (besar)
  • 200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
  • 3 cawan santan pekat – untuk kuah
  • Sedikit halba
  • 2 cm halia – dimayang
  • 3 ulas bawang merah – dimayang
  • Gula, garam dan perasa.
  • lidi yang mencukupi


Cara Memasak:

1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.

2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong.

Ketepikan.

3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.

4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak.

Sedia untuk dihidang.


2 ulasan