30 Ogos 2012

- nilai sebuah persahabatan -

8:39 PG 1 Comments
...apa erti kawan pada diri kita ? kata owg sayangi kawan melebihi sayang kita buat seorang kekasih..mungkin ada beto nya ungkapan tuh tapi bagi aku ta berapa na beto... kawan ea ? kawan kawan kat fb aku bersepah (*bukan tujuan na BERbangga) tapi dyowng kebanyakannya sekadar kawan kat friendlist... kwn ke tuh ? bila tegur langsung ta dilayan (*sedikit terasa hati disitu) bila aku remove..pndai plak dyowng sent mcg tanya kenapa kenapa dn kenapa dyowng diremove... alahaii manusia kan.. hurmm... tapi skrg yg aku paling terasa adalah ngn seorang makhluk Allah tuh... yes ! kwn aku.. kami knl kat fb.. frst tyme kuar jumpa face to face terus jadi semakin rapat.. bila free kali akn curi masa utk keluar bersama.. sekadar jln jalan cuci mata.. saja je kiteowng keluar hiburkan hati yang tyme tuh masing masing tengah single... hehee... (*aku rendu saat tuh)...kiteowng sama sama menjadi perantau kat kuantan.. hahaa so kena pndai pandai laa na idup kan.. bila ada prob dya share ngn aku....kiteowng sama sama susah senang.. tapi entah kenapa.. ta tahu kat mana silap percaturan... tetiber aku ngn dya jadi renggang.. jarak kami semakin jauh dan jauh.. bila aku msg..dya ta reply.. bila aku call dya ta pick up.. aku ta pernah give up.. bila ada masa aku terus try dan try utk contact dya.. even dya ta pernah bagi feedback kat aku.. arggghh.. ! lantak kaw laa kwn.. jnji aku da maen kan peranan aku sbagai seorang kawan ngn sebaek mungkin... last aku mcg dya pada mlm raya... aku ucp salam lebaran..mintak ampun mintak maaf dan halalkan mkn minum sepanjang kami kenal... dan mcg tuh langsung dya ta balas... haiii kwn kwn kenapa laa kaw berubah ea ? aku tekad saat tuh aku mls lagi na ambek port pasal kaw.. tapi hari neh aku terpanggil utk tulis entry neh pasal kaw.. sbb tetiber kaw muncul balek cari aku... huh ! setelah sekian lama baru hari neh kaw muncul ea (*apa motif kaw)....bongok.. ! giler ! bengong ! baru skrg kaw na cari aku ea ? dah laa weh hati aku dah tawar utk kmbali menjadi kwn kaw...aku harap lepas neh kita uat haluan masing masing... kau terus kan laa ngn sikap kaw yang sombong tuh ea.. kaw da howt skrg kn.. kaw da ada rmai kaw skrg kan.. so kaw dah ta perlukan aku lagi kan.. ok, aku teruma dan aku ikut rentak permaenan kan.. semoaga kaw happy ngn jalan yang kaw pilih kwn ! thanks laa ngn segala apa yang telah dan pernah berlaku...

take note : hargai seorang kawan.. even jasanya ta sebesar mana kepada anda tapi ketahuilah akan tiba suatu saat nanti anda akan memerlukan jua dya.. hargai nilah sebuah persahabatan.. jgn gadaikannya ngn sikap sombong dan keegoan anda.. semua tuh langsung ta kekal dan tidak membantu untuk anda terus hidup dalam komuniti sebuah masyarakat... # salam sahabat #






29 Ogos 2012

- blog hati kita -

8:50 PG 0 Comments
 

saia sayang awk
saia rendu awk
saia perlukan awk
saia takut kehilangan awk
hanya awk yg saia na
awk pengubat luka saia
awk penyinar kegelapan saia
cukup laa awk sorang bertahta dihati saia

take note : actly saia tgh kebosanan..ta tahu na uat apa tyme neh.. jasni pepagi lagi dah kuar pegi kerja.. then diikuti oleh awkdan iefa... dan skrg lien pu dah kuar pegi keja.. saia ? hahaaa now tinggal saia sorang kat umah... alahaiiii... lagi 9jam kowt syg na tungu awk balek.. mati kutu saia na menanti dan terus menanti.. tap apa pun nsb baek jadual saia padat kat dpn tv.. heheee.. utk pagi neh saia bz melayang cartoon kat tv3.. jap lagi cter cina kat ntv7.. kemudian tgah hari cite indon tv3.. then citer drama melayu tv3.. disusuli citer pilipina kat tv3 dan diakhiri ngn citer korea kat ntv7... hahaaa padat kan jadual saia... nnt tepat jam 5:45pm saia akn off tv ea.. sbb tyme tuh saia menunggu kepulangan awk balek laa plak... lebiu syg !

28 Ogos 2012

- blog hati kita -

4:01 PTG 2 Comments
bila saia marah...
bermakna saia ambek berat pasal awk
bila saia banyak cakap...
bermakna saia ta na awk kebosanan
bila saia diam..
bukan bermakna saia setuju
ngn semua perbuatan awk
bila saia cemburu...
bermakna saia taku kehilangan awk
bila saia jauhkan diri dari awak..
tuh bermakna saia na awk dtg dekat saia
dan pujuk semula..saia na awk belajar merendui saia
awk na tahu sesuatu ta ? [?] [?] [?]
setiap perbuatan saia cuma mahukan yang terbaek
untuk diri awk dan perhubungan kita
saia ta pernah bermaksud utk
merimaskan awk dalam setiap perbuatan saia...
saia jaga awk.. saia terkongkong awk..
sebab saia terlalu sayangkan awk laa PENYU'TUA.. ! [!] [!] [!]

 

take note : sorry andai setiap perbuatan dan tindak tanduk saia ta mematangkan.. kadang kala kematangan itu bukan laa saia na keanak anakan itu laaa dunia saia.. sorry if cara saia merimaskan awk dalm tidak saia sedari...tapi ples jgn jadikan kerimasan tuh tiket utk awk pergi jauh dari saia.. saia takut kehilangan awk..

ILAPCHU PENYU'TUA #

27 Ogos 2012

- bunga dan katak -

9:35 PG 0 Comments
...alhamdunillah tepat jam 6:15am sekali lagi aku berjaya menjejak kaki kat Klang Sentral.... mengantuk..letih..teruja..excited..semua bercampur baur..tapi yang paling penting blurr tetap mantain.. heheee... sampai je Klang Sentral kiri kanan kosong je.. try cari si Penyu tapi ta da pun... last last call dya..hohoo.. dya tunggu aku kat tempat parking motor dalam situasi hujan renyai renyai... kesian kat dya..pepagi buat dah kena bangun semata mata na jemput aku kat terminal... tapi apa pun rasa kasian tue bertukar jadi happy dan tersenyum lebar bila tetiber dya hulurkan something... bunga..! OMG... penyu belikan bunga kat aku..? alahaiii syg.. so sweet laaa kaw neh.. dalm ujan renyai, mata tengan mengantuk, bole plak awk bagi bunga kan.. terus segar mata saia... apa pun thanks taw sbb sudi jemput saia kat Klang Sentral.. dan thanks sbb sepanjang perjalanan saia dari terengganu ke Klang awk sentiasa temani saia... sorry sbb saia dah susahkan awk.. padahal awk keje kan hari neh.. sorry ea disbbkan saia awk ta cukup tidow.. heheee... apa pun lantak laa kan... hehee.. aye syg awk laaa penyu'tua....ilapchu

tuh laa ros pink yg dya bagi kat aku...
sempena envrsery kiteowng yang ke '2toun'
dan frog tuh plak aku bagi kat dya...
hope we are happy ending forever..
insya'Allah (:
take note : semoga segala dugaan dan halangan yang mendatang tidak menjadi penghalang utk kami terus bersua.. amin

25 Ogos 2012

- TERENGGANU ---> KLANG -

9:54 PTG 0 Comments

...alhamdunillah cuti raya dipanjangkan lagi.. so bole laa enjoy enjoy lagi kan..nikmat kowt dapat cuti lama lama neh.. plan na pegi Klang jumpa penyu'tua pun bakal tertunai.. i'Allah kalau ta da arah melintang esok pagi tepat jam 9:30am aku akan naek bus di Terminal Kuala Terengganu...actly semua neh ta plan pun.. last minut baru tahu dapat cuty panjang.. so bergegas laa pergi cari tiket.. heheee.. niat di hati na gerak pada pagi isnin tapi tiket tada.. isnin..selasa..rabu..khamis dan jumaat semua perjalanan malam.. so terpaksa laa ambek tiket pada pagi ahad.. apa pun alhamdunillahh sebab tiket masih ada... tyme neh excited giler kowt.. ta sabar na tunggu esok.. ta sabar na naek bus.. ta sabar na sampai Klang sentral.. ta sabar na jumpa penyu'tua.. ta sabar..ta sabar..ta sabar.. .tik ! tok ! tik ! tok ! tetiber plak mlm neh masa berjalan mcm lambat plak.. hahaaa padahal aty dah ta sabar.... apa pun aku harap semuanya berjalan lancar...semoga perjalanan pergi balek aku selamat.... pada kwn..kwn..dn kwn..doakan aku selamat sampai ea... i'Allah panjang umur ada jodoh dapat laa aku update belog neh lagi... heheee amin...

take note : kepada PENYU'TUA...esok jgn lupa tau jemput saia kat Klang Sentral...sorry laaa kalau kedatangan saia menyusahkan awk dan bebudak umah awk.. heheee tapi lantak laa kn.. ada saia kisah.. dah saia cakap na dtg so comfrem saia datang.. kuikuikuiii... #gurau je laa# awk.. sorry ea klau kelewatan sia reply mc td uat awk ilang mood.. bukan saia sengaja tapi mcg awk lambat masuk...serry sangat sangat syg.. saia na awk tahu awk lagi penting dari blog neh.. awk lagi berharga... saia lyn blog neh sekadar mengisi masa lapang.. dan awk plak masa depan saia... saia tahu awk akan baca entry neh.. so saia harap awk faham...
jgn na majuk sangat laaa ea, saia ta reti na memujuk...#


- kehidupan -

1:31 PTG 0 Comments
mengharungi samudera mahligai nan suci
penuh gelombang silih berganti
semua adalah ujian penguat cinta
bila hati bicara
terkadang ta perlu terucap kata kata
untuk selami dalamnya hatimu
susah senangmu jadi bahgian hidupku
kerana hati bicara
kata menjelmakanmu kisah berjutakan cerita
hadirmu dihidupku memberikan berjuta makna
kurniaan Illahi mempersatukan dua hati
kurasa yang kau rasa bila hati bicara


take note : apa yang tertulis kat ats tuh ta da kena mengena ngn yang hidup ataupun yang dah meninggal (al-fatihah)..actly tengah kebosanan nehh... ta tahu apa yang na dibuat kat rumah neh... so tadi tengah syok layan radio THR.FM tetiber lagu tuh berkumandang... part chorus tuh acm best je.. dgn music yang sendu jerk... heheee.. ~ so terus search kat youtube then download...  :)


24 Ogos 2012

- Indonesia menangis -

11:33 PTG 0 Comments
Tuhan marahkah Kau padaku
sungguh deras curah murkaMu
Kau hempaskan jariMu
di hujung bandar Aceh
tercenganlah seluruh dunia
Tuhan mungkin Kau kuabaikan
 tak ku dengarkan peringatan
ku sakiti Engkau sampai perut bumi
maafkan kami oh Robbi
Engkau yang perkasa
jangan marah lagi
biarkanlah kami
song song matahari
Engkau yang pengasih
ampunilah dosa
memang semua ini
kesalahan kami
oh Tuhan ampuni kami
oh Tuhan tolonglah kami
Tuhan ampni kami
Tuhan tolonglah kami

kata kata kat atas tue actly aku petik dari sebuah lagu "INDONESIA MENANGIS by SHERINA". lagu nie sekali dengar mmg tersentuh..frst tyme aku dengar jst kat mp3.. tyme tue aty neh tersentap sikit laa kowt.. sedih kot..lirik lagu neh bermakna... dah laa si penyanyi tue nangis tangkap lentok abes... second aku dengar kat mp4... tyme tue dgr lagu smbil tgok dya pnyer video klip.. mak aikk... aty dihambat rasa kesyukuran.. sesungguhnya kita harus bersyukur... kehidupan kita aman damai berbanding mereka... kerugian berjuta ringgit yang ditanggung langsung tidak berpadanan ngn kehilangan ahli keluarga...semoga mereka yang terkorban ditempatkan dikalangan orang yang beriman... amin..al-fatihah...~


take note : moga apa yang pernah berlaku dapat dijadikan tauladan buat kita semua.. segala apa yang dilihat dan diperlihatan adalah sebagai sebuah amaran supaya kita lebih berhati hati dalam mengatur langkah untuk menikmati sebuah kehidupan...

#heheee.. entah apa laa yg aku melalut mlm neh ea... tah aku pun ta tahu... tapi apa yang aku dah tertaip kat ats tue.. itu laa yang ada kat dlm pemikiran aku saat neh... 




23 Ogos 2012

- surat dari mak -

9:37 PTG 1 Comments

buat anak anak yang mak sayangi... 
along...angah...alang...achik.. dn adik...mak doakan semoga anak anak mak sentiasa selamat dibawah lindunganNya..kamu semua apa khabar sayang..? macam mana dengan kerja kamu..? cucu cucu mak semua sihat..? menantu mak plak macam mana..? mak selalu doakan semoga korang sentiasa bahagia sejahtera dalam mengharungi kehidupan berumah tanggga...

along, dulu waktu kecik kecik setiap kali menjelang raya, mesti along akan merengek.. along mintak ma buatkan kueh sarang semut.. along cakap sejauh mana pun along pergi, tetap ta bole lawang dengan kesedapan kueh yang mak buat... saat tue hati mak berbunga riang.. alhamdunillah mak dapat penuhi permintaan along... setiap tahun, bila raya along akan pakai baju yang sedondon dengan mak.. bila mak terkenang balik semua tuh alangkah indahnya.. bahagianya mak merasakannya...

angah, waktu kecik kecik ankal sangat.. pernah mak rotan angah sebab mandi sungai tanpa kebenaran. pernah juga mak tarik telinga angah sebab bertengkar dengan achik. masa tue angah cakap mak ta sayang angah, mak pebih sayangkan achik.. nak, bagi mak kasih sayang seorang ibu langsung ta berbelah bahagia.. mak sayang pada semua anak anak mak.. masih segar di ingatan mak, setiap kali raya angah mesti na juadah ayam goreng dengan ketupat.. mak cuba sedaya mungkin tunaikan kemahuaan angah.. alhamdunillah setakat neh mak masih mampu buat juadah tersebut untuk angah... mak sayang angah...

achik, anak mak yang paling manja.. mungkin jarak antara achik dan adik yang jauh membuatkan achik terlalu  bergantung dengan mak...achik, setiap kali raya mak teringat juadah yang paling achik suka.. lemang dan tapai...mak ta pernah lupa untuk hidangkannya dipagi raya nak..mungkin achik ta perasan, setiap kali raya achik laa dapat duet raya yang paling banyak dari mak... mak mesti bagi lebih kat achik.. sbb mak tahu achik seorang yang boros.. duet ta pernah cukupkan nak.. mak harap lepas neh achik pandai laa berjimat sbb mak ta dapat selamanya membantu kewangan achik...

adik, anak mak yang paling bongsu.. walau sebesar mana pun adik, adik tetap ank kecik dimata mak.. mak sayang adik..adik laa harapan mak..mak mintak maaf sebab paksa adek masuk sekolah berasrama.. percaya laa mak buat semua tue utk kebaekan adik..mak tahu kalau adik ta duduk asrama mesti pelajaran adik lingkup.. hidup adik dengan kawan kawan.. bila keluar melepak jam 3 4 pagi baru balik... nak, mak selalu buatkan nasi himpit setiap kali raya. mak mengharapkan juadah tue dapat membuka selera adik.. tuh juadah kegemaran adikkan...

anak anak yang mak sayangi, hari neh genaplah 4tahun kamu semua tidak balik beraya dengan mak.. dan selama 4tahun semua juahdah kegemaran kamu mak tidak pernah lupa untuk menyediakannya.. mak mengharapkan kepulangan anak anak.. mungik sekarang kamu dah berkereta besar, dah ada rumah besar, dah pegang jawatan besar dan dah ada suami isteri yang kamu sayangi.. mungkin kamu dah tidak memerlukan kehadiran seorang ibu lagi.. tapi ketahuilah anak anak mak, mak memerlukan kamu dikala ini...mak cuma mengharapakan sedikit perhatian kasih sayang dari anak anak.. bukannya duet yang kamu hulurkan setiap bulan.. mak rindukan anak anak mak.. anak anak yang mak tatang sejak kecik.. anak anak yaang selalu merengek setiap kali perlukan sesuatu dari mak.. balik laa nak.. usia mak pun dah terlalu tua.. entah esok atau lupa Allah pasti akan menjemput mak.. tapi terlebih dahulu mak mohon agar dapat melihat wajah kalian buat kali terakhir...
nukilan
aen syg e'j

take note : hargailah kedua ibubapa tatkala mereka masih ada..berbaktilah kepada mereka... sayngilah mereka melebihi sayang kamu terhadap diri sendiri.. semoga Allah memberkati kehidupanmu... amin.. ~  


- cuti dipanjangkan lagi -

2:16 PTG 9 Comments

ALHAMDUNILLAH.... ! hanya tuh yang mampu aku ucapkan tatkala menerima perkhabaran yang ta diguga tue... heheee.. actly pagi tadi kawan clas ada call... dya cakp permohonan cuty raya untuk cous wireman selama 2minggu telah pun diluluskan... yahooo...~!!!!! cuti panjang laaa kami yerkkk... hahahaaa jgn na jelous sangat laa ea... lagipun kan cous wireman paling lama (2toun) berbanding cous cous yang lain hanya 6bulan... so ta salah kan kalau kiteowng diberi pelepasan special kes... cuti lama...  tadi tyme kawan clas aku khabarkan berita neh tetiber terlintas dihati.. mybe nie laa peluang utk aku pergi Klang jumpa si dya... lagipun cuti panjang kan so berbaloi laa skit... sementara ada peluang nie seharusnya digunakan sebaek mungkin laa kowt... nnt bila dah bz ngn clas comfrem susah na berjumpa dah.... heheee.. happy..! happy.. ! happy... ! harap harap niat aku na pergi Klang utk jumpa dya tertunai... semoga kami kekal bahagia dan terus berbahagia... amin..

take note : awk.. setakat jam nie baru skping mcg awk sent kat saia kn..sedis plak wase wehhh... !!! actly tadi saia call sbb na bagitahu awk berita gembira neh.. saia dapat cuty lama so ingt na pergi sana jumpa awk... hurmmm.. tapi awk ta pick up pun call saia.. ta pa laa mybe awk bz kn, lagipun awk skrg kn kat kg... awk,, saia tahu awk akn baca entry neh.. so saia na awk baca neh.. "saia dapat cuti lama.. saia na pergi sana jumpa awk.. ta kira awk bagi ke ta saia tetap na pergi.. heheee awk tahu kan kedegilan saia mcm mana so nnt i'Allah bila semua dah get ready jgn lupa jemput saia kat Klang Sentral taw... saia syg awk penyu'tua.. salam..."



22 Ogos 2012

- gembira & sedih -

3:37 PTG 0 Comments

...kau yang selalu ku puja.. yang selalu ku dambar... di dalam hatiku...di dalam jiwaku..kau begitu indah.. ta pernah ku sangka...hadirnya dirimu...merubah hidupku...begitu memikat.. ta mampu hapuskan... pesona dirmimu...di dalam benakku...percaya laa sayang.. hanya laa dirimu yang mampu membuat ku bahagia...kau raja hatiku.. pujaan hatiku...berikan aku satu peluang yang terindah...semoga cinta kita akan abadi untuk selamanya...bersama kita akn melayari kehidupan...kau sang belahan jiwa...yang lama ku nantikan...sepanjang hidupku...hadirmu terasa bagai mentari suria...warnai hidupku... bahagiakan jiwaku...selalu ku harap.. kita akan bersama...menggenggam tangan hingga akhir waktu...percayalah sayang.. hanya laa dirimu... yang mampu membuat aku bahagia...

take note : semoga kebahagiaan berpanjangan... dijauhi dari kesedihan.. 


20 Ogos 2012

- raya & anniversary -

11:24 PTG 6 Comments
 

Jangan tinggalkan orang yang kita SAYANG
untuk orang yang kita SUKA,
kerana orang yang kita SUKA akan tinggalkan kita
untuk orang yang mereka SAYANG..

Jangan cuba dapatkan apa yang kita SAYANG,
tapi SAYANGlah dengan apa yang kita ada sebelum kita kehilangan apa yang kita SAYANG,kerana orang yang SAYANGkan kita mungkin orang yang sebenarnya kita SAYANG..

LEBIH BAIK bersama dengan orang yang SAYANGkan kita daripada orang yang kita SAYANG,kerana orang yang kita SAYANG mungkin hanya SUKAkan kita tanpa rasa SAYANG..

take note : alhamdunillah.. tanggal 210812 genap 2toun kami bersama.. syukur sngat sbb kami mampu b'tahan lagi stkat neh dgn dugaan dan halangan yang mendatang.. semoga hari hari yang kemudian kami akan terus bertahan dan mampu mempertahankan lagi hubungan neh.. sesungguhnya selama bersamanya, rasa kasih dan sayang aku terhadap dya semakin bertambah.. beruntung sngat sbb dapat dya.. seorang yang memahami... terlalu penyabar ngn sikap aku.. bertahan ngn segala leteran dan bebelan aku.. sedaya mungkin tunaikan segala kemahuan aku...huhuhuu... buat dya yg aku syg.. dikesempatan ini aye na ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin... aye tahu spanjang kita bersama awk bnyak bersabar ngn kerenah aye.. hope awk akn terus bersabar ea syg.. hehee.. aye nak awk tahu aye syg awk auw ngex.. aye tahu kekdng sikap aye  uat awk ilng sabar tapi awk tetap gak mencari kesabaran tuh.. thnks sngt ngex.. aye hargai segala pengorbanan awk.. aye harap awk ta serik ngn pe'el aye.. sorry taw syg sbb selalu pnggil awk ng nama nama yang pelik (penyu'tua, kambing, sengal, gedix, giler, senget, hoiii, weh dan bla bla blaaa).. nama nama tue actly nama manja utk awk.. kuikuikuiiii even sedikit kedngaran kasar tapi bagi aye nama tuh dapat memesrakan lagi rencah tertalian kita...aye harap kita akan terus kekal bersama hingga ke akhirnya..biarpun jarak menjauhkan kita namun aty tetp bersatu... pisttt.. ! kouta awk da full so jgn gatal gatal na tambah stock taw... heheee.. lebiu ngex !!!

- salam lebaran yang ke tiga -
- happy anniversary ke 2toun -
gegulakapaslaici

19 Ogos 2012

- beraya tanpa along -

10:27 PTG 0 Comments

sayu...hati ini makin sayu
rendu...terkenang desa permai
wajah ayah bonda bermaen dimata
mengajak ku pulang ke desa
di hari bahagia hari raya

lala kutunggu
bertemu dipagi mulia
namun tidak kesampaian
airmata jatuh berlinangan

kuingin berulang manisnya bersama
menyambut hari bahagia
jarak memisahkan rendu pertemuan
bilakah hasrat jadi nyata

duhai ayah bonda ampunkan anakanda
tak dapat beraya bersama
jauh dari mata dekat dalam jiwa
teguh kasihku tidak berubah

take note : toun kedua aku beraya tanpa abang tersayang... dya terpaksa bekerja dipagi raya....sedis.. sedis... ketiadaan dya sngt aku dirasai sbb selalu nyer dya laa yg teman aku maen mercun di mlm raya...kiteowng akan berebut na bakar lemang...dan akan berebut kat meja mkn dipagi raya... sob..sob... along mna ko neh weh... ko jnji na raya ngn aku toun neh tapi tade pun kan...aku na tuntut duet raya ngn ko..hurmmm...kesian kat ko kan.. owg laen syok raya ko kena keje plak.. tuh laa sapa surh ko keje kat tengah laut tue.. dh laa smpai ke miri ko bawah diri weh.. hehee.. apa pun aku nak ucapkan selamat hari raya kat ko... maaf zahir batin ea.. aku harap ko comfrem dapat balek bulan 9 nnt.. aku tunggu kepulangan ko taw... aku mintak maaf ea klau selama neh gurau senda aku kasar.. selalu buat ko sakit hati.. selalu paw duet ko... hehee... aku doakan ko selamat kat sana.. aku syg ko along.. ko laa abang yang aku syg... sbb ko laa satu satunya abg yg aku ada.. ko laa musuh ko laa kwn aku ngex... sayang kaw lebih along... !!!!


17 Ogos 2012

- adek syg mak :( -

3:50 PTG 1 Comments

" dik..dik... ayah mana ? ayah dah ta de dya dah lari cari awek laen.... hah ? habis mak buat apa kat adek ? bila saia maen maen kat dlm perut mak.. mak paksa adek keluar...waktu tu adek cakap kat mak... " mak, nantilah dulu..jgn bagi adek keluar dulu...bagi adek besar sikit..baru adek keluar...nnt adek bole jadi anak yang soleh untuk doakan mak.." tapi mak kata... " aku peduli apa sama kaw..!!!... kaw nie menyusahkan aku je..!... ta pe laa mak... adek redha... adek harap... adek laa yang pertama dan yang terakhir ye mak.. :(  "

take note : buat mak yang adek sayangi.. adek rendu sangat kat mak.. adek teringn nak tengok dunia manusia.. adek na berada disisi mak tiap saat dan ketika.. adek na tlg mak.. adek na bantu mak dalam meneruskan hidup.. mak.. adek na sangat tengok muka mak.. sekali pun jadi laa.. tapi kenapa mak.. kenapa mak sanggup biarkan adek disakiti.. bukan ke adek neh darah daging mak..mak ta sayang kat adek ea.. selama beberapa minggu mak kandung adek.. mak bawak adek kemana saja mak pergi.. ta kan ta de sekelumit rasa sayang seorang ibu untuk si anak.. mak... mak sanggup bunuh adek.. mak buang adek kat tepi tong sampah hitam.. mak tinggalkan adek adek sorang2 kat situ.. adek takut sangat mak.. dalam hati adek merintih... semoga mak datang balek ambek adek.. tapi ta de pun... tergamak mak buat mcm nie kat adek kan...kenapa mak.. mak berikan adek harapan utk hidup.. tapi belum pun harapan tub berbunga mekar. mak dah hancurkan semua tuh.. berkecai hati adek dgn sikap mak... mak.. skrg adik dah aman di dunia yang kat atas sana.. adek maafkan semua silap salah mak.. adek harap di bulan yang mulia ini mak insaf ngn semua kesalahan mak.. mak bertaubat lahhh.. mak kembali laa ke pangkal jalan... adek kat sini sentiasa mendoakan kesejahteraan mak.. adek syg mak sbb mak tetap mak adek... bertaubat laa mak.. adek tunggu mak di syurga taw.. semoga kita dapat bersama disana nanti.. dn hajat adek untuk menatap wajah mak tercapai... adek syg mak..

p/s : ank adalah anugerah yang dikurniakan Ilahir sebagai zuriat penyambung generasi.. sesungguhnya anak lahir dalam keadaan suci.. ibubapa yang bertanggungjawab untuk mencorakkan hitam putih kehidupan seorang anak so kalau ta reti nak corakkan jangan laa na gatal2 beranak ! kalau ta na ada anak jangan gatal2 nak buat anak ! kesian laa sikit pada janin dan baby yang ta bersalah... kerana nafsu anak merana ! #giler !

- binatang yang ta berakal pun sayangkan anak- 
- ta kan manusia yang berakal ta bole na berfikir baek buruk tindak tanduk -


16 Ogos 2012

- selamat hari raya -

7:57 PTG 10 Comments
 

ramadhan bakal menutup tirai.. syawal bakal datang menerpa...kemeriahaannya semakin kita rasai...dikesempatan nie ak menyusun sepuluh jari...memohon ampun memohon kemaafan.. andai sepanjang kita bersahabat aku ada terkasar bahasa terlebih bicara...di hari baek bulan yang baek.. aku pinta agar kita sama-sama bukak lembaran buku baru...segala apa yang telah berlaku kita jadikan pedoman dan kenangan... 

salam aidilfitri maaf zahir dan batin dari AEN & E'J

kura kura dan penyu'tua


14 Ogos 2012

- kebahagiaan milikku -

12:25 PTG 18 Comments


...dalam sedar ta sedar kita kian menghampiri bulan syawal.. tirai ramadhan semakin dekat utk ditutupi...sesungguhnya ramadhan kali ini aku menyambutnya dengan kebahagiaan dihati.. b'beza dengn taon sebelumnya...alhamdunillah aku kini kecapi sebuah kebahagiaan... aku bahagia disamping family tercinta...dn aku gembira disisi insan tersayang...dari hari ke hari hati aku kian berbunga.. bunga yang tumbuh seakan makin mekar.. aku mengharapan kebahagiaan ini terus berpanjangan dan moga berkekalan... buat kwn kwn yg selama neh banyak tolong bngunkn aku dari kesedihan... thanks kowang... aku hargai masa dan detik kowang bersama aku tyme aku tgh down... dn skrg thnks sbb kowng still disisi aku...b'sama melihat aku kecapi sebuah kebahagiaan...bt kwn kwn dn kwn... even aku dh ada dya.. tapi kowng tetp kwn tersyg aku... apa pun berlaku kowng tetp di hati aku... selagi hayat dikandung badan kita akn tetp bersahabat... selama neh kita sush senang jatuh bangun bersama sama.. so aku harap semua tuh akn terus berkekalan...aku syg kowang laa sengal... # muuuaaahh cikitt #.. bt dya yg aku syg.. syg thnks auw cOz terima aye seadanya.. thnks sbb snggup bersabar dgn kerenah dn ragam aye.. heheee.. sory ea coz aye selalu nyakat awk... kata owg gado gado tue perencah kebahagian.. so i'Allah aye akn terus nyakat awk... kuikuikuiii... aye syg awk ngexxx ! syg sngt sngt syg auw... u r my soul dear... # muuuuaaahh bnyak bnyak #

gegulakapaslaici

13 Ogos 2012

- saia perlukan awak -

4:43 PTG 1 Comments
"aye rasa na b'henti..na duk sama-2 ngn awak"

syg...awk seakan memahami apa yg saia rasakn skrg.. huhuuu.. dlm aty saia prnah t'fikir.. saia na b'henti stdy.. na stay ngn awk.. na duk dekat ngn awk.. tup2 td awk ckp awk na brhenti.. sbb na duk dekat ngn saia... aty saia t'senyum.. airmata saia b'linangan... syg apa yg ptt saia lakukan skrg... aty neh langsung ta rela na balek ABM.. serius jiwa saia langsung ta da kat sini.. saia seolah-olah berperang ngn perasaan saia sendiri... dilema saia ta siapa pun yang tahu.. aty neh happy bila ngn awk.. tapi ngn persekitaran saia sedih... ta tahu apa yg harus saia lakukan...saia acm ta knl lagi sapa diri saia... seminggu disis awk saia happy sangat.. langsung ta terfikir akan masalah... tapi bila b'jauhan mcm neh fikiran kembali kusut... aty saia tertinggal kat klang syg... jiwa saia tercicir kat klang... hanya jasad saia yang ada kat terengganu... sungguh saia buntu ngn semua neh.. syg ! aye nak awk ! dtg laa sini bwak aye pergi jauh dari semua neh.. ! aye da ta sanggup lagi na tahan ngn semua neh.. ! aye perlukan awk ! ples dtg sini bwk aye pergi jauh...syg.. kekdng2 aye t'fikir.. npe laa kita ta bersama dari dulu lagi ea.. masa aye stay kat kuantan... hurmmmm... kalau laa masa tue kita dh bersama mesti aye ta kn ada kat ABM skrg neh... serius aye ta suka duk kat ABM... aye perlukan awk... aye t'lalu syg kan awk... t'lalu fanatik ngn awk... syg ples bwk aye pergi dari sini... aye ta na stay kat sini.. aye na duk ngn awk... aye na jaga awk... hurmmmm.... tyme neh aye isau kat awk.. aye tahu awk saked kan.. neh mesti b'jangit dari aye dn iefa... sorry syg cOz aye ta dpt na take care awk.. tyme awk sakit aye plak jauh.. sorry sngt2 syg...pdhal tyme aye sait baru neh awk yg take care aye.. awk belikan ubt.. awk uatkan milo suam kat aye.. awk bagi aye mam ubat.. awk jaga aye.. bila mlm plak awk snggup ta tido sbb na jaga aye.. pdhal awk keje keesokan hari nyer kn.. sorry syg... hurmmm.. syg.. cinta aye kat awk semakin menebal.. aye tahu neh dugaan yg harus kita tempuhi... aye akn terus bertahan selagi mampu syg...tp dlm masa yg sama aye try utk fikirkan somthing.. somthing yg bole dekt kn selalu aye ngn awk... tyme rendu, hnya airmata yg menemani aye... tyme sedih hnya airmata yg iringi aye.. hurmmm.. aye tekad ta kn lepas kn awk ! aye akn terus pertahankan awk dlm aty dn di sisi aye.. awk hak aye selamanya syg ! saat neh airmata aye berlinangan... semua luahan neh aye tulis sambil msg ngn awk.. sendu dihati semakin laju... galak kesedihan mengiringi kekosongan tanpa awk disisi saat neh... syg.. saia harap awk tabah.. saia harap awk dapat bertahan dengan semua neh... hanya saia sayang awak seorang.... lebiu syg !


12 Ogos 2012

- seminggu di KLANG b'samamu -

11:24 PTG 0 Comments
...tido awk cute...snyuman awk sweet...knakalan awk melucukn...gelak tawa awk uat saia bahagia...
...walau jasad kita t'pisah jauh nmun ati kita kn slalu dekat...lebiu syg...
...ada dua perkara yg m'buatkn saia b'smgt dn bhagia..p'tama krna org yg saia sygi...kdua krna ada org yg sudi myayngi saia...thanks syg...
...mam popia td ta sesedap popia yg awk masakkan...mnum milo suam td ta sesweet awk uatkan....hampir hampir na menitik airmata aye kat dpn rezki td...p'sekitaran m'buatkan ingatan aye kat awk makin kuat laaa ngex.. ! #OMG# 

03/08/12 - 11/08/12


# thanks ngex coz bwak saia shopping kat Giant Bukit Tinggi, Klang #


# thnks coz teman saia kat Klang Sentral #


# HANYA AKU CINTA KAU SEORANG #
# syg saia kat awk melebihi syg saia pada kenangan silam yang pernah terhasil dlm idup saia #

take note : b'samamu aku bahagia.. disisimu aku gembira... denganmu aku mampu tersenyum riang...thnks ngex coz hadir dlm idup aye dn berikan sejuta kebahagiaan utk aye..yes..! aye akui aty neh dh makin syg dn bertambah syg kat awk...aye b'syukur sbb dpt awk...awk mmg ta sehot owg laen..tapi awk lebih hot dari mereka dipandngan mata aye...awk mmg ta secomel owg laen..tapi awk lebih comel dari mereka di mata aye... bg mereka awk myb kasar, b'lagak, sombong dn bla bla bla... tapi aye langsung ta perduli kata mereka... aye tahu sekasar dn sesombong mna pun awk.. awk tetap manja... hahahaaa ! kaw punya manja hanya aku bole rasa... thnks for everything syg...thnks coz sbr dlm melayan kerenah aye... thnks sbb penuhi semua kemahuaan aye.. aye tahu awk syg aye.. dn semua tuh ta kn aye jadikan alasan utk sakiti hati dn perasaan awk...aye syg awk sbb awk adalah awk... e'j tetp e'j... dn selamanya e'j di hati aen
   
- gegulakapaslaici -

01 Ogos 2012

- si tua yang berjasa -

8:45 PTG 2 Comments

hati tersentuh tika melihat urat-urat timbul di tangan si tua itu... raut wajahnya yang langsung ta terurus... pakaiannya yang kotor dn koyak rabak... dya hanya berkaki ayam.. tanpa selipar, tanpa kasut... aku merenung mata bundar milik si tua itu... sayu... syahdu... tersentuh hati ini... airmata mengalir melihat si tua itu.. pandangannya yang penuh pengharapan... mesti dya sedang kelaparan...tangannya memegang kotak kosong.. mungkin itulah katil yang dijadikan tempat untuk dya beradu.. dan kaki lima dijadikan bilik...dimanakah ahli keluarga si tua itu... ta kan dya tada anak kot... tergemaknya si anak meminggirkan si ayahnya sendiri... sedari kecik si anak dijaga...sepenuh kasih sayang dicurahkan.. segala didikan telah diajar.. ternyata bila dewasa si anak lupa diri.. lupa asal usul... lupa keluarga... lupa pengorbanan seorang ayah....Ya Allah, airmata ta mampu untuk aku bendungnya lagi... sungguh sedih melihat keadaanya... serta merta ingatan aku teringatkan ayah.. insan yang bersusah payah mencari rezki untuk aku dan keluarga... aku bersyukur dikurniakan seorang ayah yang bertanggungjawab... tanpa mengenal erti penat dan lelah... demi sesuap nasi untuk kami sekeluarga.. ayah sanggup bersengkang mata... segala kesusahan yang dialami ditanggung sendiri.. pernah aku t'dengar ayah merungut kat dpn ibu... hari-hari dihimpit kepenatan... tapi demi anak-anak, ayah rela berkorban... tidak pernah walau sekali ayah merungut dihadapan kami...kata ayah kami harapannya... tiada siapa yang bole bela nasib keluarga melaenkan kami adik-beradik...tiada apa yang lebih penting dari ilmu pelajaran.. kata ayah lagi, ayah na tgok anak-anak ayah berjaya... kalau bole dukung segulung ijazah sebelum dukung seorang anak... bahagiakan mak dan ayah sebelum bahagiakan suami atau isteri sendiri...




Follow Us @soratemplates